Contact

De helpdesk is er voor al uw vragen én op de website www.aardgasvrijescholen.nl bundelen we kennis en praktijkvoorbeelden om u op weg te helpen.

Heeft u vragen over het programma? Neem dan gerust contact met ons op via 085-1303 682 of via info@aardgasvrijescholen.nl.

Kennis & praktijkervaringen

Via deze Kennis & Praktijkervaringen pagina kunt u in diverse vormen kennis opdoen. Zo delen we praktijkvoorbeelden van collega scholen en gemeenten die u voor zijn gegaan. Ook vindt u kennisdocumenten op deze pagina, zodat u uzelf verder kunt verdiepen.

Heeft u nog aanvullende vragen? Neem dan gerust contact op met de helpdesk.

Kennis

Beslisboom Verduurzaming bestaande scholen PO en VO

De Beslisboom Verduurzaming Scholen helpt schoolbesturen om een aanpak te kiezen voor verduurzaming en het eventueel aardgasvrij maken van hun bestaande schoolgebouw(en). De beslisboom geeft inzicht in integrale maatregelenpakketten, terugverdientijden, investeringskosten, financieringsopties en uit- en aanbestedingsprocedures.

Bekijk de beslisboom hier!


Verkenning: ‘mogelijkheden om te investeren in verduurzaming van schoolgebouwen’

Wat mag, gezien huidige landelijke ontwikkelingen, nu redelijkerwijs verwacht worden van de bijdrage vanuit het schoolbestuur aan de verduurzaming van schoolgebouwen? Wat zijn concreet de (wettelijke) mogelijkheden voor het schoolbestuur om mee te investeren? Deze verkenning gaat in op het juridische kader.

Lees de verkenning (pdf, 0,6 MB)


Praktijkervaringen

Wilt u leren van andere scholen en gemeenten? Wat zijn de ervaringen, hebben ze tips en aanbevelingen?

Met deze referenties uit de dagelijkse praktijk laten we graag zien hoe het kan! Bekijk hieronder de samenvattingen van de verschillende praktijkervaringen. De complete praktijkvoorbeelden worden aangevuld in de praktijkvoorbeelden-database op de Green Deal Scholen website.

Wilt u als school een interessant praktijkvoorbeeld delen? Dan horen wij het graag!

De Leister Igge is na renovatie aardgasvrij, fris en toekomstbestendig

Basisschool De Leister Igge in Opeinde is in de zomervakantie van 2018 duurzaam gerenoveerd tot een energieneutrale, frisse en moderne kindvoorziening. In alle tien klassen zijn nieuwe energiezuinige klimaatsystemen aangebracht, die ook zorgen voor de verwarming van de lokalen. Waar dat nodig is zijn aanvullend infrarood warmtepanelen in het plafond geplaatst voor periodes van extreme koude weersomstandigheden. Door de combinatie van isolatie en luchtverwarming is de CV-ketel overbodig en is de gasaansluiting opgeheven.

Lees meer

Klim-op Middelstum aardgasvrij, fris en bevingsbestendig

De gereformeerde basisschool Klim-op zit sinds januari 2018 in een prachtig gerenoveerd schoolgebouw. Om de school zonder aardgas te kunnen verwarmen is de schil zeer goed geïsoleerd. Daardoor kost het bijna geen energie meer om het gebouw te verwarmen. De warmte die nog nodig is wordt geleverd door twee warmtepompen, waarmee in de warme periode ook gekoeld kan worden. In de hele school is LED-verlichting toegepast. 116 zonnepanelen op het dak leveren de energie om het primaire energieverbruik te compenseren.

Lees meer

Duurzame impuls OBS Het Startblok door infrarood verwarming

Het Startblok is een kleinere school, die stevig is geworteld in de Achterveldse samenleving. Wichert Eikelenboom van Stichting Voila heeft berekend voor hoeveel geld het gebouw de komende 15 jaar aan gas zou verstoken en in het MJOP gekeken welke onderhoudskosten de cv-installatie met zich mee zou gaan brengen. “De 1,5 ton investering voor de zonnepanelen en infrarood verwarming is ongeveer gelijk aan de kosten voor gas en onderhoud. Toen hebben we de knoop doorgehakt: de cv gaat eruit.” Elke klas heeft vier panelen, die worden aangestuurd door aanwezigheid. “We houden het gebouw op een bepaalde basistemperatuur en als er mensen in de klas zijn gaan die panelen werken. Dan ervaar je stralingswarmte. Dat is een heel andere warmte dan we gewend zijn, maar die wordt als heel plezierig ervaren.”

Lees meer

De Blauwe Ster na renovatie energieneutraal

Basisschool De Blauwe Ster in Monnickendam is door middel van een ingrijpende renovatie een modern, licht en ruim schoolgebouw geworden. Eisen waren een goed binnenklimaat, een laag energieverbruik en besparen op vaste lasten. Daarom is het pand goed geïsoleerd (gevels, dak, glas) en overal zit LED-verlichting. Maar het meest opvallend is de verwarming. CPOW heeft daarbij voortgeborduurd op eerdere ervaringen met infrarood verwarming. “In het plafond zijn warmtepanelen geplaatst. Daar komt warme straling vanaf, die een aangenaam gevoel geeft. Die infraroodpanelen verwarmen tot 18 graden. Het ventilatiesysteem heeft een warmtepomp om ’s winters nog iets bij te verwarmen en ’s-zomers te koelen. Het totale systeem is per lokaal door de docent met één temperatuurknop naar behoefte in te stellen .”

Lees meer

De Biezenhof kiest voor all-electric

Negen klaslokalen van Basisschool De Biezenhof zijn in de zomervakantie gerenoveerd en voorzien van nieuwe gevels met isolerende beglazing en screens, dak- en vloerisolatie, led-verlichting, gietvloeren en een luchtbehandelingssysteem dat zorgt voor ventilatie, koeling en verwarming. Het gebouw is nu NoM-ready. Jaap van der Wal, verantwoordelijk voor de gebouwen: “Aangezien we geen CV meer gebruiken is onze energierekening straks nul. Daardoor kan de investering in duurzame maatregelen in 20 jaar worden terugbetaald uit de MI-vergoeding voor energie.”

Lees meer

De Schakel wordt School vol Energie

De Schakel staat vanwege het onderwijsconcept goed aangeschreven in wijk en ver daarbuiten. Dat concept koppelt diverse onderwijsthema’s aan elkaar. Dat betekent dat er vaak in kleinere groepjes wordt gewerkt. Het schoolgebouw sluit daar niet op aan. Het gebouw is daarnaast erg duur in de exploitatie, want het is niet geïsoleerd, verbruikt veel energie en heeft een slecht binnenmilieu. Door een levensduurverlengende verbouwing met innovatieve technieken zijn de gebouwen straks helemaal up-to-date en sluiten ze in ruimtelijke zin goed aan bij het onderwijs. De combinatie van geldstromen van de gemeente en het schoolbestuur, plus een gebouw dat straks geen energie meer verbruikt, zorgen samen voor een goede businesscase. “Dit traject is heel kansrijk, want je creëert voor veel minder geld een veel betere werk- en leeromgeving dan met nieuwbouw. Met meer vierkante meters, waardoor het bestuur een IKC kan creëren.”

Lees meer