Animatie: samenwerken aan aardgasvrije en frisse basisscholen

Kinderen moeten kunnen leren en spelen in een aangename en gezonde schoolomgeving, maar in veel Nederlandse scholen is het binnenklimaat ondermaats. Hoe kun je bestaande schoolgebouwen aardgasvrij maken en zorgen voor een beter binnenklimaat? In een vierdelige animatieserie helpt het innovatieprogramma ‘Aardgasvrije en frisse basisscholen’ schoolbesturen en gemeenten op weg.

Het renoveren van schoolgebouwen is een uitdagende klus, die schoolbesturen en gemeenten samen moeten klaren. Hoe zorg je dat die samenwerking goed verloopt? De eerste animatie tipt op welke manieren je de onderlinge samenwerking vormgeeft. Bijvoorbeeld als het gaat om financiering. Maar daar zit nog een belangrijke stap voor. Want om goed samen te werken, moet je vertrouwen opbouwen. Begin daarom met het leren kennen van elkaars standpunten en belangen. Op die manier ontstaat een stevige basis: niet alleen tussen twee mensen, maar tussen twee organisaties. En deze basis is van cruciaal belang bij het verduurzamen van een schoolgebouw.

Verder leren?

Kijk voor achtergrondinformatie en praktijkvoorbeelden op deze website. Daar vind je bijvoorbeeld de verkenning: mogelijkheden om te investeren in verduurzaming van schoolgebouwen over de financiële speelruimte van schoolbesturen en het zogenaamde investeringsverbod. Of lees het artikel met tips en trics voor het samenwerken met andere organisaties.