Spel: De Expeditie

Ga mee op expeditie! Speel een serious game over samenwerken.

Stelt u zich voor: een belangrijke expeditie gaat van start. Jullie worden erop uitgestuurd om een nieuw leefgebied te vinden. Een nieuwe toekomst voor de kinderen! Iedereen heeft zijn eigen doelen om te behalen onderweg, maar jullie zitten wel op hetzelfde schip. Welke route nemen jullie? Wat komen jullie onderweg tegen? Hoe werken jullie samen? De Expeditie is een spel over samenwerken. Al spelende leren de deelnemers elkaars standpunten, belangen en manier van werken kennen. Het laat ook zien hoe iedereen ondanks verschillen toch aan een gezamenlijk doel kan werken!

Het spel

Een expeditie wordt erop uitgestuurd om een nieuw leefgebied te vinden, een nieuwe toekomst voor de kinderen van het onbewoonbare Asvulkaan! Doel is het land van Zilverbergen, waar de velden bloeien, de lucht zuiver is en de grond rijk is aan duurzame grondstoffen. Met het scheepsruim deels gevuld, en een lange reis voor de boeg hebben de verschillende expeditieleden, de Handelaren, Bouwmeesters en Artsen hun eigen ideeën over wat er nodig is om de nieuwe gemeenschap zo goed mogelijk op te bouwen. Ieder heeft zijn eigen doelen om te behalen onderweg. Wel zitten jullie op hetzelfde schip, dus jullie zullen moeten samenwerken. Maar waar let je op en hoe werk je samen? Dat is waar De Expeditie om draait.

Resultaten

De Expeditie is een spel om samenwerkingen te bevorderen. Stakeholders in complexe projecten kunnen op speelse manier kennismaken, buiten strikte projectgrenzen en verantwoordelijkheden. Deelnemers leren elkaars standpunten, belangen en manier van werken kennen en bevorderen daarmee een langdurige positieve samenwerking. Het spel laat zien dat de partijen die aan een project gaan beginnen ondanks hun verschillen in aanpak of manier van werken vaak dezelfde droom en ambitie najagen: gezamenlijk een aardgasvrije en gezonde school realiseren en daarmee bijdragen aan de energietransitie en een gezonde leeromgeving.

De Expeditie 2-liggend

Wat kunt u verwachten?

De Expeditie is een bordspel. Op de centrale tafel ligt een grote kaart, met het schip en fiches (geld en grondstoffen). Daarnaast zijn er drie sub-tafels met een kleinere kaart, en de doelen voor elk team. In rondes bepalen de teams eerst een eigen strategie, om vervolgens samen de koers en bestemming te bepalen. Onderweg worden havens aangedaan, maar kan ook een storm opsteken!

Programma

U speelt het spel met 6 tot 12 personen, opgedeeld in teams. Er zijn drie fysieke spellen beschikbaar, voor maximaal 36 deelnemers. Een spelbegeleider van Living Story neemt u mee door de verschillende fasen van het spel en zorgt dat het voor elke speler duidelijk is wat er moet gebeuren. Het spel duurt ongeveer 1 à 1,5 uur. Tip: organiseer de sessie aan het einde van de dag en praat na tijdens een borrel.

Online versie

De Expeditie is ook online te spelen, met de tool Mural. U krijgt toegang tot een ingericht ‘speelbord’, dat gelijk is aan de ‘live’ versie van het spel. Naast Mural gebruikt u ook een eigen meeting app als Teams of Zoom.

Voor wie?

Wie u uitnodigt aan de speltafel bepaalt u zelf. U kunt het spel spelen met gemeente, besturen, schoolleiding, betrokken adviseurs en docenten. Een voorbereiding is niet nodig.

Locatie

De Expeditie kan op kantoor, op een externe locatie, zelfs online gespeeld worden. Advies nodig? In overleg met Living Story is een geschikte ruimte te bepalen en in te richten.

Kosten

Het bordspel is te bestellen bij Platform31 tegen een kleine vergoeding voor handling en verzendkosten. Voor de online versie rekenen wij geen kosten, hiervoor is alleen wel begeleiding nodig.

Bij het bordspel is een handleiding beschikbaar, zodat u spel zelf kunt spelen met uw groep. Wilt u liever een professionele spelbegeleider inzetten die het spel geheel faciliteert en u zelf met alle deelnemers in de groep mee kunt spelen, dan brengen wij u graag in contact met Living Story. Living Story kan afhankelijk van uw wensen zorgen voor één of meer spelbegeleiders, voor het trainen van spelbegeleiders uit uw eigen organisatie, tot een op maat pakket voor grotere bijeenkomsten.

Bij de online versie is een spelbegeleider noodzakelijk. Iemand die gespecialiseerd is in het begeleiden van online spel-sessies en de online techniek goed beheerst. Wilt u de online versie liever zelf faciliteren? Geef dit aan, zodat bijvoorbeeld een instructie-sessie met Living Story is in te plannen.

Over De Expeditie

Het spel De Expeditie is ontwikkeld door het serious game bureau Living Story in het kader van het Innovatieprogramma Aardgasvrije en frisse basisscholen. Dit programma is mogelijk gemaakt door het ministerie van BZK, in samenwerking met het ministerie van OCW, VNG en de PO-Raad. De uitvoering is in handen van Platform31 en Ruimte-OK.