Terugkijken: Duurzame & Gezonde Scholen Congres

Het onderwijsveld wacht de komende jaren een enorme uitdaging. Duizenden schoolgebouwen moeten vanwege het Klimaatakkoord verduurzaamd worden, maar hoe concretiseren gemeenten en schoolbesturen deze opgave? En wat kan geleerd worden van de opgedane leerervaringen elders? Deze vragen stonden centraal tijdens het Duurzame & Gezonde Scholen Congres, dat plaatsvond op 10 november op de TU/E in Eindhoven.

Stedebouw & Architectuur, Platform31, Eindhoven University of Technology (TU/e), Kenniscentrum Ruimte-OK, Duurzaam Gebouwd en Platform BuitenSpelen sloegen de handen ineen, in samenwerking met hoofdsponsor Saint-Gobain, om schoolbestuurders, beleidsmakers te informeren en inspireren over de duurzame opgaves in onderwijshuisvesting.

Met inspirerende verhalen van onder meer Donald van den Akker van Platform31 over de immense verduurzamingsopgave. En van Jan Aalbers, directeur van Stichting Spaarnesant over wat deze opgave concreet betekent voor ‘zijn’ scholen. Verdiepende sessies gingen in op financiering, proces en samenwerking bij verduurzaming en het werken aan een gezonde school. En natuurlijk kon er een bezoek gebracht worden aan het gebouw Atlas van de TU/e, volgens BREEAM het duurzaamste onderwijsgebouw wereldwijd. Dit congres was voor Platform31 en Ruimte-OK tevens het sluitstuk van het innovatieprogramma Aardgasvrije en frisse basisscholen.

Zie voor meer informatie de website van Duurzame & Gezonde Scholen Congres

Bekijk de aftermovie

Alleen samen krijgen we duurzame schoolgebouwen voor elkaar

Duizenden schoolgebouwen moeten vanwege het Klimaatakkoord verduurzaamd worden, maar hoe concretiseren gemeenten en schoolbesturen deze opgave? En wat kan geleerd worden van de opgedane leerervaringen elders? Lees hier het verslag door Laura Vliek.

Keynote-spreker Jan Aalberts: 'We laten zien dat er resultaten zijn.'

Jan Aalberts van de Stichting Spaarnesant sprak als keynote tijdens het Duurzame & Gezonde Scholen Congres. Vanuit Spaarnesant beheert hij 25 openbare scholen voor basis- en speciaal (basis)onderwijs in Haarlem. De verduurzaming van deze scholen is voor Aalberts een topprioriteit. Welke lessen heeft hij daaruit geleerd? Lees hier het interview

211110-duurzaam-gezonde-scholen-congres
V.l.n.r. Carli Hartgerink, Judith Veraart, Masi Mohammadi, Jan Aalberts en Annemarie Küppers

Illustratieverslag

Tijdens het congres tekende een illustrator mee met het hoofdprogramma. Het resultaat is een prachtige weergave van de huidige opgaven waar onderwijsgebouwen mee te maken hebben. Bekijk de illustratie hier inclusief uitleg van de illustrator zelf.

Presentaties terugkijken?

De foto’s van het congres en presentaties die zijn gegeven kunt u hier downloaden.